Felhasználható:
A szénsavas mész fehér színű, por alakú, borászatban használatos savcsökkentő szer.
Alkalmazás és adagolás:
A szert előnyös módon a lehető legkevesebb vízben feloldjuk, majd folytonos keverés mellett a borhoz adagoljuk.
A szer feloldása gyakran erős habképződéssel jár.
Ha szükséges, akkor már a mustot kezeljük. Így akár a must savtartalmának harmada is semlegesíthető.
Ha a bort kell savtalanítani, akkor laborvizsgálat segítségével határozzuk meg a semlegesíteni kívánt sav mennyiségét.
Átlagos adagja 50-100 g/hl, de maximum 200 g/hl. A szerből 60-70 g-ot adagolva 1 hl borba, átlagosan az összes savtartalom 1%-át lehet semlegesíteni.
A szénsavas mész leköti a must vagy a bor savtartalmát. Ez oldhatatlan kalciumsó formájában kicsapódik és könnyen elkülöníthető. Palackozás előtt 6 hetes várakozási idő betartása javasolt.