Samott habarcsnak nevezzük a finomra őrölt samott és finomra őrölt agyag keverékét. 1300 °C-ig hőálló. Alkalmas samott téglák falazásához, tűzhelyek, kályhák, kandallók, grillezők építéséhez, javításához, fali szigetelők rögzítésére, kül- és beltérben. Felhasználás: A samott habarcsot nátron-vízüveg oldattal pasztaszerű anyaggá keverjük úgy, hogy mindig a folyadékot adagoljuk a száraz anyaghoz (1 kg száraz samott habarcshoz kb. 3 dl vízüveg oldat szükséges). A jól kikevert paszta 10 perc pihentetés után 50-60 percig dolgozható fel. Az aljzatnak szilárdnak, por- és piszok szennyeződéstől mentesnek kell lennie. A felületre vakolókanállal vagy spatulával vigyük fel. A bekevert anyaghoz hulladék anyagot ne keverjen vissza. A habarcs 48 óra után szilárdul meg. Használat után a szerszámokat vízzel tisztítsa meg. Vigyázzon, hogy a habarcs ne száradjon rá a külső díszítő felületre (pl. csempe), mert száradás után csak mechanikus úton távolítható el. A felhasználásra kerülő nátron-vízüveg oldat lúgos kémhatású, ezért kerülni kell a bőrrel való érintkezést és a szembe jutást.